Skip to main content Skip to footer

Ontdek hoe warmtepompen werken, hun voordelen voor milieu en portemonnee, en de verschillende soorten zoals lucht-lucht en lucht-water.

Warmtepompen: Innovatieve verwarming en koeling

Warmtepomp een milieuvriendelijk alternatief?

Warmtepompen zijn een innovatieve en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. In deze pagina zullen we de voordelen van warmtepompen bespreken en waarom ze een populaire keuze worden voor verwarmingssystemen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de lucht, de grond of het grondwater, en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Het werkt op basis van het principe van warmteoverdracht, waarbij warmte wordt verplaatst van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur.

Voordelen van warmtepompen

 1. Energiezuinig: Warmtepompen halen een groot deel van hun energie uit hernieuwbare bronnen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.
 2. Milieuvriendelijk: Omdat warmtepompen gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-voetafdruk en het behoud van het milieu.
 3. Verwarming en koeling: Naast het verwarmen van je huis, kunnen warmtepompen ook worden gebruikt voor koeling tijdens warme zomers. Dit maakt ze een veelzijdige oplossing voor het hele jaar door.
 4. Financiële voordelen: In sommige regio's zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor het installeren van een warmtepomp. Dit kan helpen om de initiële investeringskosten te compenseren.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, in dit artikel gaan wij in dit artikel gaan we in op lucht-lucht en lucht-water. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Het is belangrijk om de juiste warmtepomp te kiezen op basis van de grootte van je huis, de beschikbare ruimte en je specifieke verwarmingsbehoeften.

Lucht-lucht warmtepomp

Het bekendste voorbeeld van een lucht-lucht warmtepomp is een airco. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om de lucht in je huis te verwarmen. Het kan ook worden gebruikt voor koeling tijdens warme zomers. Een lucht-lucht warmtepomp is een goede keuze als je geen toegang hebt tot grondwater of geen ruimte hebt voor een grondgebonden systeem.

Bekende merken:

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen. Dit warme water kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van je huis en het leveren van warm water in de badkamer en keuken. Een lucht-water warmtepomp is een efficiënte oplossing als je een bestaande cv-installatie hebt en wilt overstappen naar een duurzamer verwarmingssysteem.

Bekende merken

 • Vliesmann
 • Remeha
 • Vaillant
 • Daikin
 • Panasonic
 • Itho Daalderop
 • Nefit Bosch

Water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen zijn ideaal voor huiseigenaren met toegang tot water. Ze halen warmte uit grondwater om uw huis te verwarmen en kunnen ook worden gebruikt voor koeling. Water-water warmtepompen zijn efficiënt omdat water een constante temperatuur heeft. Dit type warmtepomp is betrouwbaar en efficiënt, maar vereist een grotere investering dan lucht-gebaseerde systemen. Toch zijn de langetermijn energiebesparingen de moeite waard voor een duurzaam huis.

Bekende merken

 • Nibe
 • Daikin
 • Mitsubishi Electric
 • Nefit

Monoblock vs Split

De keuze tussen een monoblock of split warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de situatie van de woning, de voorkeuren van de installateur en de vereiste prestaties. Hieronder verkennen we de belangrijkste verschillen en overwegingen voor beide typen warmtepompen.

Monoblock warmtepompen

Monoblock warmtepompen combineren de binnen- en buitenunit in één apparaat. Dit betekent dat alle essentiële componenten zoals de verdamper, compressor, en condensor in één unit zijn ondergebracht. Monoblock units zijn groter van formaat omdat de verdamping en condensatie in één unit gebeuren. De leidingen tussen de unit en uw woning zijn gevuld met water, wat vorstgevoeliger is en dus goed geïsoleerd of onder de grond gevoerd moet worden. Monoblock warmtepompen bieden een hoger rendement dankzij een groter verdamperoppervlak en een lager toerental van de ventilator, wat resulteert in minder geluidsproductie. De plaatsing van een monoblock is in de regel minder complex indien deze buiten wordt geplaatst. Voor een warmtepomp zonder buitenunit is dit geheel afhankelijk van de woning.

Split warmtepompen

Split warmtepompen hebben een aparte binnen- en buitenunit, met leidingen gevuld met koudemiddel tussen beide units. Deze configuratie is compacter en over het algemeen goedkoper dankzij massaproductie van buitendelen, vergelijkbaar met airconditioning units. Echter, installateurs hebben een F-gassen certificering nodig om met het koudemiddel te mogen werken. Hoewel split warmtepompen misschien een lager rendement hebben in vergelijking met monoblock warmtepompen, kunnen ze gemakkelijker worden geplaatst en zijn ze een kosteneffectieve oplossing, vooral in situaties waar ruimte een beperkende factor is.

Hybrid versus all-electric warmtepomp

Een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een cv-ketel. Bij een all-electric warmtepomp is er geen gasgestookte ketel meer nodig. In plaats daarvan maakt een all-electric warmtepomp gebruik van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren voor het verwarmen van de woning. Het is echter belangrijk op te merken dat bij een all-electric warmtepomp wel ruimte nodig is voor een boilervat voor warm water. Als er geen ruimte beschikbaar is voor een boilervat, kan dit een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Daarnaast kan een hybride warmtepomp ook een goede keuze zijn in situaties waarin er geen lagetemperatuurverwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuurverwarming. In deze gevallen kan de hybride warmtepomp als een alternatieve verwarmingsoplossing fungeren. De cv-ketel komt dan alleen in actie op momenten dat het echt koud is buiten en extra verwarming nodig is. Gedurende de rest van het jaar zal de hybride warmtepomp de hoofdverwarming van het huis verzorgen.Kortom, een hybride warmtepomp biedt flexibiliteit en efficiëntie doordat het gebruikmaakt van zowel hernieuwbare energie als een bestaande cv-ketel. Hierdoor kan er op een milieuvriendelijke manier worden verwarmd, terwijl het comfort in de woning behouden blijft.

Wat kost een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp en installatie zijn natuurlijk een belangrijke factor tijdens het kiezen voor een warmtepomp. Doordat er zoveel verschillende situaties zijn waarin een warmtepomp geïnstalleerd kan worden is het niet mogelijk om een nauwkeurige prijs af te geven. Deze variëren sterk, afhankelijk van het type warmtepomp en installatiekosten. We gaan in dit geval uit van een installatie van de warmtepomp

We maken onderscheidt tussen de volgende twee hoofdtypen: all-electric en hybride warmtepompen.

Wat kost een all-electric warmtepomp

All-electric warmtepompen zijn volledig elektrisch en zorgen voor verwarming en warm water. De kosten volgens Milieucentraal.nl liggen rond de €13.000,= inclusief btw en installatie. De subsidie van €3000,= gaat hier nog vanaf. 

Wat kost een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen werken samen met je cv-ketel, voornamelijk voor verwarming, terwijl de cv-ketel zorgt voor warm water. De kosten voor een hybride systeem van 4 kW liggen tussen €6.000 tot €8.000 volgens Milieucentraal.nl  Afhankelijk of de CV-Ketel ook vervangen moeten worden. De subsidie van €2500,= gaat hier nog vanaf.

Beide opties kunnen leiden tot lagere energiekosten en in veel gevallen kan je aanspraak maken op subsidies, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Meest compacte warmtepompen van 2024

Iedereen weet dat een warmtepomp best veel ruimte kan innemen, om die reden hebben wij een gids samengesteld waarin de meest compacte warmtepompen aan bod komen. Ontdek de top 5 meest compacte warmtepompen van 2024, de lijst bevat verschillende combinaties tussen all-electric en hybride warmtepompen.

Een warmtepomp verplicht vanaf 2026

Vanaf 2026 is het aanschaffen / vervangen van een alleen cv-ketel er niet meer bij. Met een paar uitzonderingen daar gelaten is het dan verplicht om een minimaal hybride warmtepomp aan te schaffen.

Lees voor meer info de publicatie van de rijksoverheid.

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring