Skip to main content Skip to footer

Sluipverbruik

Sluipverbruik, ook bekend als standby-verbruik, refereert aan de elektriciteit die wordt verbruikt door apparaten en elektronische apparatuur die uitgeschakeld zijn of in standby-modus staan. Hoewel dit per apparaat slechts een klein verbruik lijkt te zijn, kan het opgeteld over een langere periode en over meerdere apparaten heen significant worden. 

Sluipverbruik kan optreden in veel alledaagse huishoudelijke apparaten zoals televisies, opladers, computers en keukenapparaten. Deze apparaten verbruiken energie om hun instellingen te behouden of om in een standby-modus te blijven voor snelle activering.

Om sluipverbruik te verminderen, kunt u:

  1. Schakelapparaten gebruiken: Hiermee kunt u meerdere apparaten tegelijk uitschakelen en voorkomen dat ze energie verbruiken wanneer ze niet worden gebruikt.
  2. Energie-efficiënte apparaten kiezen: Zoek naar apparaten met een betere energieclassificatie die minder energie verbruiken in standby-modus.
  3. Apparaten volledig uitschakelen: Waar mogelijk, schakel apparaten volledig uit als ze niet worden gebruikt.

Door bewust te zijn van sluipverbruik en stappen te ondernemen om het te verminderen, kunt u uw energierekening verlagen en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring