Skip to main content Skip to footer

R290 (Propaan) Koudemiddel

R290, ook bekend als propaan, is een natuurlijk koudemiddel dat steeds meer aandacht krijgt in de wereld van koeling en airconditioning. Dit koudemiddel wordt beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor synthetische koudemiddelen vanwege zijn lage milieu-impact en uitstekende prestaties. In dit artikel gaan we dieper in op R290, hoe het werkt, waar het wordt gebruikt en waarom het een belangrijke rol speelt in duurzamere koelsystemen.

R290 is een koolwaterstofkoudemiddel bestaande uit koolstof- en waterstofatomen (C3H8). Wat R290 onderscheidt, is dat het geen synthetische chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Het heeft van nature lage GWP (Global Warming Potential) en ODP (Ozone Depletion Potential).

Belangrijke kenmerken van R290 (Propaan):

  1. Milieuvriendelijkheid: R290 heeft een van de laagste GWP-waarden van alle koudemiddelen, wat de bijdrage aan het broeikaseffect minimaliseert.
  2. Efficiënte Koeling: Het biedt efficiënte koel- en verwarmingsmogelijkheden en is geschikt voor een breed scala aan toepassingen.
  3. Natuurlijk en Duurzaam: R290 is een natuurlijk koudemiddel en wordt gewonnen uit aardgas of raffinaderijprocessen.

Toepassingen van R290:

  1. Airconditioning: R290 wordt gebruikt in zowel residentiële als commerciële airconditioners vanwege zijn energie-efficiëntie.
  2. Koelsystemen: Het wordt toegepast in koelkasten, diepvriezers en commerciële koelapparatuur.
  3. Warmtepompen: R290 is geschikt voor warmtepompen die zowel verwarming als koeling bieden.

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring