Zonnepanelen zijn een geweldige stap naar duurzame energie en in Nederland zijn er in de afgelopen paar jaar een enorm aantal zonnepanelen geplaatst. Ze zijn populair bij zowel huiseigenaren als bedrijven, maar soms stuit je als eigenaar op een onverwacht probleem: de zonnepanelen vallen uit, vooral op zonnige dagen.
De oorzaken van uitval
Het uitvallen van zonnepanelen wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van het elektriciteitsnet. Wanneer er op zonnige dagen veel stroom wordt opgewekt, kan de spanning op het net te hoog oplopen. De maximale netspanning is 253 volt. Deze spanning wordt vaak bereikt tussen 11:00 en 14:00. Dit resulteert in de automatische uitschakeling van de omvormer van de zonnepanelen om schade te voorkomen. Fabrikanten van omvormers zijn verplicht om hier aan te voldoen.
Waarom de grens van 253 volt?
De wet schrijft voor dat het het voltage 10% meer of minder dan de normale netspanning van 230 volt. Dit levert een spanningsbereik van 207 - 253 volt op. Boven dit voltage kan er schade ontstaan aan bepaalde elektrische apparatuur.
Waarom gaat het voltage dan omhoog?
Om stroom terug te kunnen leveren aan het moet de spanning van de omvormer hoger zijn dan de netspanning. Is de netspanning 232 volt dan zal de omvormer een spanning van 233 volt opwekken om terug te kunnen leveren aan het net. Dit is een doorlopend proces wat de omvormer doet. Het probleem is dat dit natuurlijk niet alleen door jou omvormer wordt gedaan maar door alle omvormers in de buurt. Hierdoor stijgt de netspanning langzaam maar zeker gedurende zonnige dagen.
Gebruik de postcodechecker van je netbeheerder
Last van spanningsproblemen?
Wil jij controleren of er problemen zijn met de netspanning in jou postcodegebied? De onderstaande netbeheerders bieden de mogelijkheid om dit te doen via hun website. Weet je niet wie je netbeheerder is controleer dan kan je dat hier controleren.
Controleren bij Enexis
Controleren bij Liander
Controleren bij Stedin
Praktische oplossingen om uitval te verminderen
Uitval voorkomen is makkelijker dan genezen.
- Informeren van de netbeheerder:
De netbeheerder zijn al bezig met het verzwaren van het net. In het net zijn al verschillende sensoren geplaatst om het net te monitoren. Echter kun je altijd problemen met uitval melden aan je netbeheerder. Zij kunnen maatregelen nemen om de spanning in jouw gebied te stabiliseren. - Gebruik van dikkere kabels:
Laat je installatie controleren door je installateur. Laat hen ook controleren of de juiste dikte kabel is gebruikt. Een dikkere kabel tussen je meterkast en omvormer kan helpen de spanning te stabiliseren, vooral als de afstand groot is.Een dikkere kabel van dezelfde lengte heeft namelijk een lagere weerstand. - Slim energiegebruik:
Gebruik stroom op de momenten dat het wordt op gewekt. Gebruik voornamelijk apparaten met een hoog energieverbruik overdag om de spanning op het net te verminderen. Denk aan airco, wasmachine, vaatwasser, warmtepomp, (warmtepomp)boiler, laden van elektrische auto. - Investeer in slimme apparaten:
Slimme wasmachines, vaatwassers en laadpalen kunnen worden ingesteld om te werken wanneer je zonnepanelen de meeste stroom opwekken.
Het belang van een goede omvormer
Een goede omvormer is cruciaal voor het optimaal functioneren van je zonnepanelen. Omvormers zetten de opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom die je thuis kunt gebruiken. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die past bij de capaciteit van je zonnepanelen en de eisen van je elektriciteitsnet.
Het voorkomen van technische problemen
Naast spanningsproblemen op het net, kunnen ook technische problemen met de zonnepaneleninstallatie zelf leiden tot uitval. Regelmatige controle en onderhoud van je zonnepanelensysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert en om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en op te lossen.
De toekomst van zonnepanelen en het elektriciteitsnet
Met de groeiende populariteit van zonnepanelen wordt er gewerkt aan het upgraden van het elektriciteitsnet om het toegenomen aanbod van zonne-energie aan te kunnen. Dit zal helpen om de stabiliteit van het net te verbeteren en het probleem van uitvallende zonnepanelen in de toekomst te verminderen.
Over de auteur
Maarten Mensink
Maarten Mensink, Technologie enthousiast