Skip to main content Skip to footer

Leen een gratis warmtebeeldcamera bij je gemeente en ontdek warmtelekken in je huis

Ontdek verborgen warmtelekken met een gratis warmtebeeldcamera

Energiebesparing is belangrijker dan ooit en huishoudens zoeken continu naar manieren om efficiënter te verwarmen en te koelen. Een mooi hulpmiddel in deze zoektocht is de warmtebeeldcamera. Deze camera's bieden een uniek inzicht in de warmte-efficiëntie van je huis door warmtelekken zichtbaar te maken.

Voordelen van een warmtescan

Een warmtescan kan onthullen waar isolatie ontbreekt of waar kieren en gaten zijn die moeten worden gedicht. Het lokaliseren van plekken waar warmte ontsnapt uit de woning is de eerste stap. Zodra je weet waar je moet beginnen kan kiezen uit de verschillende mogelijkheden. Je hoeft niet direct aan de slag met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Soms zijn tochtstrips of een plaatselijk na-isolatie van bijvoorbeeld de erker al voldoende om tot energiebesparing en een verhoogd wooncomfort te komen.

Hoe werkt een warmtecamera?

Een warmtebeeldcamera detecteert infrarode straling (warmte) die door objecten wordt uitgestraald en zet deze om in een beeld dat temperatuurverschillen zichtbaar maakt. Dit maakt het mogelijk om in één oogopslag te zien waar warmte lekt of kou binnendringt in een gebouw. Door deze temperatuurverschillen te visualiseren, kunnen huiseigenaren inefficiënte isolatie en andere probleemgebieden identificeren.

Gratis warmtebeeldcamera via je eigen gemeente

Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om gratis een warmtebeeldcamera te lenen of een warmtescan te laten uitvoeren. Deze service is een geweldige manier om inzicht te krijgen in hoe je huis presteert op het gebied van warmtebehoud. De beelden die je ontvangt, kunnen je helpen te identificeren welke delen van je huis extra isolatie of afdichting nodig hebben. Het kan ook nuttig zijn voor het plannen van renovaties of verbeteringen. Hier zijn enkele voorbeelden van gemeenten die deze dienst aanbieden:

  • Gemeente Barendrecht
    Inwoners kunnen kosteloos de warmtebeeldcamera FLIR ONE PRO lenen.

  • Gemeente Groningen
    Via Grunneger Power kunnen leden van deze energiecoöperatie gratis een warmtebeeldcamera lenen. Deze service is beschikbaar voor inwoners van de gemeente Groningen die lid zijn van Grunneger Power​

  • Gemeente Apeldoorn
    Het Energiepunt van de gemeente Apeldoorn biedt gratis uitleen van warmtebeeldcamera’s onder de naam LEEN.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de initiatieven die gemeenten inzetten op inwoners te helpen bij de volgende stap naar een duurzamere woning. Raadpleeg de website van je gemeente voor meer informatie over de mogelijkheden.

 

Zelf een warmtebeeldcamera aanschaffen of huren

Als jouw gemeente deze dienst niet biedt, is het mogelijk om zelf een warmtebeeldcamera aan te schaffen of te huren. Een model zoals de FLIR TG267 is een uitstekende keuze voor huiseigenaren die hun energieverbruik serieus nemen. Deze camera's bieden gedetailleerde thermische beelden die je kunnen helpen bij het identificeren van probleemgebieden in je woning. Een gemiddeld warmtebeeldcamera kost in de aanschaf circa € 600. Wanneer je een warmtecamera huurt liggen de prijzen zo tussen de € 70,- en € 95,- per dag.

 

Kortom bekijk de mogelijkheden bij je lokale gemeente of overweeg de aanschaf of huur van een eigen warmtebeeldcamera. Door actie te ondernemen, kun je je huis niet alleen comfortabeler maken maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Mocht je inmiddels de resultaten van de warmtescan of beelden binnen hebben raadpleeg dan ook de speciale pagina gewijd aan isoleren waarin ook subsidies aan bod komen.

Johan Dörper

Over de auteur

Johan Dörper

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring