Skip to main content Skip to footer

Is dit de oplossing voor woningen met ruimtegebrek?

Warmtepomp voor schuine daken, Nefit Bosch met de Compress 5800i AWR

Is de Nefit Bosch Compress 5800i AWR warmtepomp de oplossing voor schuine daken?

In een recent persbericht introduceerde Nefit Bosch hun nieuwste innovatie, de Compress 5800i AWR, een all-electric Monoblock luchtwarmtepomp speciaal ontworpen voor schuine daken. De warmtepomp, met een esthetisch design en een relatief eenvoudige installatie, belooft een interessante oplossing te zijn voor de renovatiemarkt. Echter, zoals bij elke nieuwe technologie, zijn er kritische noten te plaatsen.

De dakwarmtepomp

De Compress 5800i AWR positioneert zich als een unieke oplossing voor de uitdagingen in de bestaande bouw. De warmtepomp kan op vrijwel alle schuine daken met een hellingshoek tussen 25° en 55° worden geplaatst, wat meer flexibiliteit biedt bij renovatieprojecten. Het ontwerp vermindert ook het risico op geluidsoverlast, een veelvoorkomend probleem bij andere warmtepompen.

Het feit dat deze warmtepomp hogere temperaturen kan leveren zonder gebruik van een elektrisch verwarmingselement, maakt het een potentieel aantrekkelijke optie voor minder goed geïsoleerde woningen. Daarnaast lijkt de warmtepomp een solide en veilige keuze te zijn, met een natuurlijk koudemiddel dat bijdraagt aan een lagere milieu-impact.

Echter, ondanks de beloftes, blijven er vragen onbeantwoord. Hoe presteert deze warmtepomp in de praktijk vergeleken met andere op de markt? Zijn de beweringen over geluidsvermindering en de gemakkelijke installatie in realistische omstandigheden getest? En belangrijker nog, is de investering in deze nieuwe technologie economisch haalbaar voor de gemiddelde huiseigenaar?

De industrie en consumenten zouden baat hebben bij onafhankelijke tests en vergelijkingen om de claims van Nefit Bosch te valideren. De Compress 5800i AWR kan een spannende stap voorwaarts betekenen in de zoektocht naar energie-efficiënte renovatieoplossingen. Echter, zonder een kritische evaluatie, blijft het onduidelijk of deze warmtepomp de beloftes waarmaakt.

Het is ook de moeite waard te noteren dat de warmtepomp pas in het derde kwartaal van 2023 op de markt komt. Tegen die tijd kunnen er wellicht andere, wellicht nog efficiëntere, oplossingen beschikbaar zijn. Het blijft dus de vraag of de Compress 5800i AWR op termijn een competitief en waardevol product zal blijken.

Met de huidige druk op de verduurzaming van woningen blijft de introductie van nieuwe technologieën zoals deze van Nefit Bosch een welkome ontwikkeling. Maar zoals altijd is een grondige evaluatie en vergelijking essentieel om de werkelijke waarde van dergelijke innovaties te bepalen.

Technische specificaties Compress 5800i AWR Dakwarmtepomp

Type Lucht/water, Monoblock
Aanvoertemperatuur (maximaal) 70 ℃
Seizoensgebonden energie-efficientie ruimteverwarming (LT, MT) 185 / 135
SCOP 4,7 (A+++) / 3,4 (A++)
Geluidsvermogen ERP 43 dB(A)
Vermogen (vollast, A-7/W35) 6.5 kW
Vermogen (vollast, A-7/W55) 5.0 kW
Vermogen (vollast, A7/W35) 9.0 kW
Vermogen (vollast, A7/W55) 7.0 kW
COP tapwater (200 liter boiler, XL profiel EN17147) > 2,5
Koelvermogen 35/18 EER 3,7 6.0 kW
Afmetingen buitenunit 1360 x 620 x 620 mm
Transportgewicht buitenunit (zonder beplating) 100 kg
Gewicht buitenunit (met beplating) 125 kg
Totaalgewicht buitenunit (incl. dakframe) 140 kg
Aansluiting 3 fase / 9kW (elektrisch element)

Maarten Mensink

Over de auteur

Maarten Mensink

Maarten Mensink, Technologie enthousiast

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring