Skip to main content Skip to footer

Een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een airco

Dauwpuntkoeling: de revolutionaire energiezuinige koeloplossing van Dutch Climate Systems

Een alternatief voor een airco stelt Arthur van de Lee Project manager bij Dutch Climate Systems bescheiden. Met de ICECUBE heeft het bedrijf een innovatief, milieuvriendelijk & efficiënt alternatief voor airconditioning uitgevonden.

Dauwpuntkoeling vertegenwoordigt een keerpunt in de zoektocht naar energiezuinige en milieuvriendelijke koeloplossingen. Deze geavanceerde technologie, gepionierd door Dutch Climate Systems, belooft een radicale verandering in de manier waarop we denken over koelen in gebouwen wereldwijd.

Milieuvriendelijk, efficiënt & circulair

Milieuvriendelijkheid en efficiëntie zijn kernaspecten van de dauwpuntkoelingssystemen ICECUBE en Dry to Cool Multisplit van Dutch Climate Systems. Deze systemen benutten water als een natuurlijk koudemiddel, wat leidt tot significante reducties in zowel energieverbruik als schadelijke emissies. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor duurzame gebouwen en ecologische initiatieven.  Een belangrijk onderdeel van de missie van Dutch Climate Systems is circulariteit, de componenten van de systemen worden dan ook in Nederland vervaardigd met gerecycled kunststof, wat hun duurzaamheid verhoogt. Deze totale aanpak benadrukt de commitment van Dutch Climate Systems om een betrouwbaar, efficient en een zo'n milieuvriendelijke oplossing aan te bieden.

Kern van innovatie

De ICECUBE

Centraal in deze revolutie staat de ICECUBE , een plafondunit van Dutch Climate Systems die dauwpuntkoeling gebruikt. Dit systeem, dat efficiënt koelt door middel van waterverdamping, biedt een krachtige koeloplossing die zowel energiezuinig als milieuvriendelijk is. Zijn modulaire vorm maakt het geschikt voor diverse toepassingen, van kleine ruimtes tot grote gebouwen. Met een energie verbruik tussen de 75-150W levert een koelvermogen op van 2000W. 

Stroomverbruik ICECUBE per 8 uur: 1,2 kWh
Stroomverbruik airco split-unit per 8 uur 6-13 kWh

Besparing

Er is dus op stroomverbruik ten opzichte van een airco een besparing te 80-90% ter realiseren.Dat levert per airco seizoen een stroombesparing (van 50 dagen) op van 240 kWh - 590 kWh op, met een stroomprijs van €0,38 een jaarlijkse besparing tussen de €91,20 - €224,40

Schaalbare koeling met centrale luchtaanvoer

De "Dry to Cool Multisplit" oplossing, bestaande uit meerdere ICECUBE klimaatunits, biedt een geavanceerd klimaatsysteem voor utiliteitsgebouwen. Dit systeem combineert koeling, ventilatie, en optionele verwarming. Elk van deze ICECUBE units is individueel regelbaar en werkt onafhankelijk van de andere units, wat betekent dat ze per ruimte in het gebouw aangepast kunnen worden voor optimale klimaatbeheersing. Samen met een centrale unit die voor verse en ontvochtigde buitenlucht zorgt, kunnen de ICECUBEs zelfs op vochtige dagen een lage inblaastemperatuur handhaven, waardoor efficiënte koeling in diverse omstandigheden mogelijk is.

 

Optimale koeloplossingen voor utiliteitsbouw

De huidige modellen van de dauwpuntkoelingssystemen van Dutch Climate Systems, zoals de ICECUBE, zijn bijzonder geschikt voor utiliteitsbouw. Deze systemen bieden een effectieve en energiezuinige koeloplossing voor klaslokalen, kantoren en bedrijfspanden. Dankzij hun geavanceerde technologie zorgen deze systemen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat, essentieel voor productieve leer- en werkomgevingen. Hoewel deze systemen al uitstekend inzetbaar zijn in de utiliteitsbouw, is verdere ontwikkeling nodig om ze optimaal toe te passen in woonomgevingen. Deze toekomstige aanpassingen zullen de dauwpuntkoeling nog toegankelijker maken voor een breder publiek en toepassingen.

De 5 voordelen van dauwpuntkoeling

  1. Energie-efficiëntie: 80% lager in energieverbruik t.o.v. een gelijkwaardig  airconditioningsysteem.

  2. Milieuvriendelijk: Geen schadelijke koudemiddelen die vaak geassocieerd worden met conventionele airco's.

  3. Verbeterde luchtkwaliteit: Koeling en ventilatie in één oplossing. 

  4. Lagere onderhoudskosten: Minder bewegende delen en geen schadelijke koudemiddelen resulteert in minder onderhoud.

  5. Adaptief koelvermogen: Beter prestatie bij hogere temperatuur.

Ambities en conclusie

Het ultieme doel van Dutch Climate Systems voor de komende vijf jaar is ambitieus en toekomstgericht. Ze streven ernaar om de standaard te zetten voor wereldwijde, energiezuinige airconditioningsystemen, vrij van schadelijke stoffen zoals F-gassen. Dit past binnen een bredere visie van circulair gebruik van grondstoffen, waarbij duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan. Hun toewijding aan innovatie en duurzaamheid is niet alleen gericht op het verbeteren van hun producten, maar ook op het stimuleren van een groenere toekomst in de koeltechnologie-industrie.

Dauwpuntkoeling door Dutch Climate Systems is meer dan een alternatieve koeloplossing; het is een stap voorwaarts naar een duurzamere toekomst. De ICECUBE en aanverwante technologieën bieden een praktische, energiezuinige en milieuvriendelijke manier om te koelen, waarmee ze de norm stellen voor toekomstige koeltechnologieën.

 

Maarten Mensink

Over de auteur

Maarten Mensink

Maarten Mensink, Technologie enthousiast

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring