Skip to main content Skip to footer

Is dit de efficiënte, duurzame en flexible oplossing?

De NIBE S735, Een All-Electric warmtepomp zonder buitenunit

Is de NIBE S735 de oplossing voor ruimtegebrek en een hoge aanvoertemperatuur voor je verwarming?

De All-Electric NIBE S735 ventilatielucht/water warmtepomp belooft een doorbraak in duurzame verwarming met zijn alles-in-één ontwerp dat verwarming, ventilatie en warm water combineert. Maar is deze warmtepomp echt zo revolutionair als hij lijkt? In dit artikel duiken we in de veelzijdigheid en efficiëntie van de NIBE S735. We verkennen zijn unieke vermogen om ventilatielucht te gebruiken als warmtebron en stellen kritische vragen over de geluidsniveaus en installatie-opties. Lees verder voor een blik op deze baanbrekende warmtepomp en ontdek of de NIBE S735 de perfecte match is voor jouw duurzame energiebehoeften.

De voordelen: compact, alles-in-één & van het gas af

Geïntegreerd systeem voor efficiënte verwarming.

De NIBE S735 een compacte, alles-in-één all-electric warmtepomp. Het combineert de functionaliteiten van verwarming, ventilatie en warmtapwater in een enkele unit van 202,5 hoogte x 60 breedte x 62 diepte cm, wat het een ideale oplossing maakt voor ruimtes waar beperkte plaats is. Dit compacte formaat biedt tevens ruimte voor een ingebouwde RVS Boiler met een capaciteit van 180 liter water. Dit is volgens NIBE goed voor 264 liter warm water op 40 °C. Ruim voldoende voor een warm bad of douchen zonder zorgen.

Deze integratie van meerdere functies in één apparaat maakt het een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een gestroomlijnde en efficiënte verwarmingsoplossing.

Innovatief gebruik van ventilatielucht?

Een opmerkelijk kenmerk van de NIBE S735 is het gebruik van ventilatielucht als primaire warmtebron. Dit elimineert de noodzaak voor een externe buitenunit en de benodigde extra doorvoeringen voor deze buitenunit, wat resulteert in een eenvoudigere installatie. De warmtepomp kan eventueel worden aangevuld met buitenlucht, waardoor het systeem flexibel is in verschillende klimatologische omstandigheden. Voor het mengen van buitenlucht is wel een accessoire1 nodig. Dit wordt door NIBE helaas niet beschreven op de productpagina.

1: NIBE ACCESSOIRE: BUITENLUCHT MENGEN OEK S20 ONDERDEELNUMMER: 067 799

Flexibiliteit in installatie en gebruik

De installatiemogelijkheden van de NIBE S735 zijn divers en aanpasbaar. Dit biedt een aanzienlijke flexibiliteit voor verschillende woningtypes en -groottes, waardoor het een geschikte optie is voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. De mogelijkheid om het apparaat op verschillende manieren en locaties binnen een woning te plaatsen, verhoogt de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de warmtepomp. Daarbij biedt het maximale aanvoertemperatuur van 69°C is de warmtepomp inzetbaar voor zowel vloerverwarming als radiatoren.

Aanschafprijs en subsidie

De prijs van de NIBE S735 heeft bij de groothandel een vanaf prijs van €12.766,10 . De ISDE-subsidie die beschikbaar is voor de NIBE S735 bedraagt €3.000,-

Voor de meest recente subsidie bekijk de Meldcodelijst Warmtepompen

Technische aspecten en efficiëntie

Het modulerend compressorvermogen van de S735, variërend van 1,1 tot 6,4 kW, zorgt ervoor dat de woning snel en efficiënt wordt verwarmd. Daarnaast maakt het gebruik van het koudemiddel propaan (R290), wat de milieu-impact minimaliseert. De combinatie van deze technische aspecten resulteert in de hoogste energielabels A+++ voor verwarming en A voor tapwater.

Efficientie van de warmptepomp.

De efficiënte van de warmtepomp t.b.v de verwarming heeft een COP tussen de 2,55 - 5,19 en een SCOP tussen de 3,62 - 4,75. De (S)COP is afhankelijk van het klimaat waarin de warmtepomp wordt geplaatst en benodigde afgiftetemperatuur voor het verwarmingssysteem. Het COP van het tapwater blijft steken op 2,79.



Een mooie all-electric warmtepomp maar nog wel met wat haken en ogen.

Hoewel de NIBE S735 als 'geluidsarm' wordt beschreven, is het belangrijk om het daadwerkelijke geluidsniveau in de praktijk te evalueren, vooral omdat de compressor zich binnen de woning bevindt. Met een geluidsniveau tussen 36 en 49 dB, vergelijkbaar met een koelkast, lijkt het op papier een stille optie. Toch is het raadzaam om dit aspect grondig te onderzoeken, vooral in gevoelige woonomgevingen.

De warmtepomp maakt gebruik van ventilatielucht als bron van energie. Daarbij is het natuurlijk belangrijk hoeveel ventilatielucht moet worden aangevoerd. NIBE stelt daar het volgende over in haar installatiehandleiding welke is terug te vinden op de productpagina. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de buitenlucht als energiebron gebruiken hier wordt echter geen toelichting overgegeven.

Voor optimale prestaties van de warmtepomp mag de ventilatiestroom niet minder zijn dan 25 l/s (90 m³/u).

Een belangrijk aspect van ventilatielucht is dat hier ook vochtige lucht maar eventueel ook verontreinigde lucht uit andere delen van de woning wordt aangezogen. Wat betekend dit voor het onderhoudt van de ventilatie unit van de warmtepomp. NIBE stelt daar het volgende over.

Het filter in de S735 is van een type dat niet kan worden gereinigd, maar in plaats daarvan moet worden vervangen. Vervanging moet regelmatig worden uitgevoerd,ten minste eenmaal per jaar. Frequentere intervallen kunnen nodig zijn,afhankelijk van de hoeveelheid deeltjes in de lucht en andere omgevingsfactoren.

Conclusie

De NIBE S735 warmtepomp is een mooi voorbeeld van vooruitgang in duurzame verwarmingstechnologie, met zijn geïntegreerde ontwerp en hoge efficiëntie. Echter, zoals bij elke technologische innovatie, is het belangrijk voor potentiële gebruikers om alle voordelen en mogelijke beperkingen in overweging te nemen. De keuze voor de NIBE S735 moet weloverwogen zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en omstandigheden van de gebruiker.

Documentatie

Documentatie t.b.v. de NIBE S735 warmtepomp

Maarten Mensink

Over de auteur

Maarten Mensink

Maarten Mensink, Technologie enthousiast

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring