Skip to main content Skip to footer

Handelen in energie, is dit de toekomst voor grid stabilisatie?

De Nexus thuisbatterij van Zonneplan

Zonneplan's lancering van de Nexus thuisbatterij komt op een strategisch moment, nu de markt voor zonnepanelen wat aan het inzakken is. Deze nieuwste toevoeging aan hun productlijn stelt consumenten in staat een volledig energie-ecosysteem te creëren, dat naast zonnepanelen en laadpalen, nu ook een thuisbatterij omvat. Dit biedt gebruikers een geïntegreerde oplossing voor energiebeheer en opslag, die aansluit bij de huidige energietransitie en de groeiende behoefte aan duurzame energieoplossingen.

Hoe werkt de batterij

De Zonneplan Nexus thuisbatterij werkt door zowel eigen zonne-energie als goedkope netstroom op te slaan wanneer de stroomprijzen laag zijn, waardoor je maximaal rendement haalt uit zowel je zonnepanelen als de batterij. Tijdens momenten met hogere stroomprijzen, levert de batterij stroom voor eigen gebruik of terug aan het net. Dit systeem wordt volautomatisch aangestuurd door Zonneplan Powerplay, een AI-gedreven energieplatform dat de energiemarkten analyseert en de thuisbatterij dienovereenkomstig beheert voor optimale inkomsten en efficiëntie.

Voordelen

Volgens Zonneplan bied de Nexus de volgende voordelen.

  1. Energiebesparing
    De Nexus batterij slaat energie op wanneer het tarief laag is en gebruikt deze wanneer tarieven hoog zijn, wat leidt tot directe besparingen op de energierekening.

  2. Duurzaamheid 
    Door energieopslag helpt de Nexus bij het verlagen van de CO2-uitstoot en draagt het bij aan een schonere, duurzamere toekomst.

  3. Flexibiliteit
    Geschikt voor zowel huizen met als zonder zonnepanelen, biedt de Nexus verschillende capaciteitsopties voor verschillende energiebehoeften.

Capaciteit en kosten van de thuisbatterij.

De kosten van de Nexus thuisbatterij van Zonneplan variëren afhankelijk van de capaciteit. De prijzen exclusief btw zijn €5.990 voor de 10 kWh versie, €6.990 voor 15 kWh en €7.990 voor 20 kWh. De terugverdientijd en opbrengst per jaar verschillen per model, waarbij de 20 kWh-versie de kortste terugverdientijd heeft.

Zonneplan legt duidelijk uit wat er eventueel moet gebeuren aan de meterkast. De installatiekosten van de eventueel benodigde wijzigingen liggen tussen €850 en €1.450. Het is ook belangrijk om te overwegen of aanpassingen aan de meterkast nodig zijn, wat extra kosten met zich mee kan brengen. 

Installatie

De installatie van de Nexus thuisbatterij van Zonneplan omvat drie hoofdonderdelen: de plaatsing van de batterij, de installatie van de omvormer, en de aansluiting in de meterkast. Deze wordt uitgevoerd door gecertificeerde monteurs van Zonneplan, die zorgen voor een vakkundige installatie binnen één dag. De installatie omvat het controleren van de geschiktheid van de woning, zoals de benodigde ruimte, aansluitwaarde, temperatuurvereisten en groepenkast specificaties. Een slimme meter is ook nodig voor optimale functionaliteit. Zonneplan biedt complete begeleiding van A tot Z, inclusief eventuele aanpassingen in de groepenkast.

Een kritische noot

Een punt van kritiek is dat Zonneplan stelt dat gebruikers alleen het rendement kunnen halen met de Nexus als ze een energiecontract bij Zonneplan afnemen. Dit zou beperkend kunnen zijn voor consumenten die maximale vrijheid willen in hun energiekeuzes. Het terug vragen van de BTW is echter wel gekoppeld aan het feit dat de gebruiker een dynamisch tarief gebruikt.

Conclusie

De Nexus thuisbatterij van Zonneplan belooft een grote stap voorwaarts in zowel energie-efficiëntie als duurzaamheid. Met zijn geavanceerde technologie en flexibele mogelijkheden is het een aantrekkelijke optie voor huishoudens die hun energieverbruik willen optimaliseren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Maarten Mensink

Over de auteur

Maarten Mensink

Maarten Mensink, Technologie enthousiast

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring